Stilstaan — Herdenken — Beleven

Stilstaan-Herdenken-Beleven
Musici

Exclusieve etsen van Daniël Tavenier

De Noordwijkse beeldend kunstenaar Daniël Tavenier ondersteunt het mei-herdenkingsproject 'Stilstaan-Herdenken-Beleven' door een uniek initiatief. Elk bedrijf dat dit KunstKlank-project financiëel ondersteunt met een bedrag van tenminste 500€ ontvangt van de kunstenaar een exclusieve ets.

Klik voor een gedetailleerde weergave (1024x768 pixels, 458 kB)
"Klaaglied in grijs"
(Daniël Tavenier, 2003).
Ets in beperkte oplage,
formaat 35x23 cm.

Kunst door drie generaties

Het project Stilstaan - Herdenken - Beleven combineert de zeggingskracht van de muziek met beeldende kunst. De samenwerking van drie generaties kunstenaars is symbolisch voor de verbondenheid van de generaties die voor mei-herdenkingsprojecten zo essentieel is.

Bas Haasnoot, de vaderBas maakt met zijn objekten van aangespoeld strandhout en papier een link naar een eeuwenoud gebruik in kustplaatsen om een bootje in de kerk te zetten ter bescherming van de mensen op zee.


 

Mei-herdenkingsproject 'Stilstaan - herdenken - beleven'

Uitvoeringsdata: 3 en 4 mei 2004, 21 uur
Locatie: Grote of St. Jeroenskerk, Noordwijk-Binnen

Toegangsbewijzen à €12.50 te verkrijgen bij:
VVV Noordwijk, tel. 0900-2020404, en bij
Boekhandel van der Meer, tel. 071-3613073

PROGRAMMA


André Campra (1660 - 1744)

Messe de requiem
Introit
Kyrie
Graduel
Offertoire
Sanctus
Agnus Dei
Post Communion


Henry Purcell (1659 -1695)

The blessed Virgin's expostulation
voor sopraan en continuo

Funeral Sentences
Man that is born of a woman
In the midst of life
Thou knowest LordSolisten
Tannie Willemstijn, sopraan
David Cohen, countertenor
Jean-Léon Klostermann, tenor
Michel Poels, bariton

Dirigent

Herma van Piekeren

Met medewerling van Kunstklank project-koor en -orkest

Ook in 2004 wil KunstKlank op 3 en 4 mei weer een herdenkingsconcert in combinatie met kunst geven in de Grote of St. Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen om zo een bijdrage te leveren aan het bijzondere karakter van de meiweek.

De meiweek is bij uitstek een week waarin wordt stilgestaan bij de wereld waarin wij leven. We herdenken naast de tweede wereldoorlog ook de slachtoffers van vandaag. Voor iedereen van alle generaties een persoonlijke ervaring. In de meiprojecten probeert KunstKlank deze belevingen door zang en muziek die aansluiten bij deze herdenkingen, en door kunst geïnspireerd op dit gegeven vorm te geven. Het zingen, luisteren en kijken maken de thematiek weer actueel in ieders gevoel. Het betrekken van jongeren in het geheel maakt duidelijk dat muziek en kunst universeel zijn.

Diverse beeldende kunstenaars zullen bestaand werk exposeren, zowel twee- als driedimensionaal en zowel binnen als buiten de kerk. Kunstenaars worden geselecteerd op hun werk, passend bij het thema van de dodenherdenking. In samenhang met klank en publiek zal de kunst zich in sobere maar indringende vorm presenteren.

Het koor is samengesteld uit zangers die al in vorige projecten van KunstKlank hebben meegewerkt en nieuwe (jonge) zangers die na auditie deelnemen. Solisten, orkest en dirigent zijn professioneel geschoold en vinden het een uitdaging om het geheel naar een hoog niveau te brengen.

De uitgevoerde werken van Campra en Purcell stammen beide uit de barok. Campra en Purcell, levend en werkend in Frankrijk en Engeland, waren tijdgenoten. Beiden hadden ze een verbinding met hun koningshuis.

André Campra was van 1723 tot 1742 werkzaam als dirigent van de Chapelle Royal te Versailles en daarnaast directeur van de Parijse opera. Hij werd gezien als een van de grootste componisten van zijn tijd.

Henry Purcell staat bekend als de geniale, vroeggestorven Engelse componist uit de laat-barok, die een diversiteit aan invloeden in zijn werk toeliet. De Funeral Sentences zijn gecomponeerd voor zijn Queen Mary.

In the midst of life we are in death……………….

Vervolg:
Kunst door drie generaties


Greet Haasnoot, de dochterGreet maakt 'afwrijfsels' van oude grafstenen die in de St. Jeroenskerk aanwezig zijn en al honderden jaren geleden bedoeld zijn als troost en herinnering voor de nabestaanden.Chris en Annelies Bakker, de kinderen van Greet


Chris exposeert zijn kunstwerk wat hij in zijn moeder's atelier gemaakt heeft. Annelies maakt samen met haar vriendin bloemenmandala’s op de grond.

Voorts wordt medewerking verleend door:

Dorien van den Berg

Dorien is styliste. Zij heeft al aan een eerder KunstKlank projekt mee gedaan, maakte o.a. de verlichte cocons voor het Requiem van Rutter. Ze adviseert en ondersteunt de beeldende kunstenaars.