Drie dagen Kunst en Klank in Noordwijk
29 t/m 31 augustus 2014Vrijdag 29 augustus

'Ademende Bamboe'

Maria Blaisse
met muziek van
Niti Ranjan, tabla & Michalis Cholevas, tarhu
Vrijdag 29 augustus worden de 'Drie Dagen Kunst & Klank' geopend met het werk van de internationaal vermaarde beeldend kunstenaar en ontwerper Maria Blaisse.

Met 'Ademende Bamboe' en een lezing over haar werk is zij te zien en horen in de tot tijdelijk theater omgebouwde drukkerij van Buijze Pers.
De performance 'Ademende Bamboe' is een betoverend schouwspel met een bewegende bamboestructuur die lijkt te leven en met prachtige muziek van Niti Ranjan op tabla en Michalis Cholevas, op tarhu.

www.mariablaisse.com


De Griekse multi-instrumentalist Michalis Cholevas is naast zijn uitvoerdende werk Hoofd Turkse Muziek aan de Wereldmuziekafdeling van het Rotterdams Conservatorium 'Codarts'. Hij speelt o.a. ney, saz, yayli tanbur en tarhu en werkte eerder samen met o.a. Oscarwinnaar Angelo Badalamenti (Twin Peaks), het Brussels Philharmonisch Orkest en Louisiana Red.
www.michalischolevas.com
fotograaf: Konstantinos Tzimeas

Niti Ranjan Biswas is één van de meest gevraagde tabla spelers van Europa. Hij speelde samen met zowel enkele van de grootste namen uit de Indiase klassieke muziek, waaronder de legendarische Pt. Hariprasad Chaurasia en Niladrikumar als met o.a. Het Metropole Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast is hij Hoofd Indiase Muziek aan de Wereldmuziekafdeling van het Rotterdams Conservatorium 'Codarts'.
www.nitiranjan.com

Vorig jaar werd Maria Blaisse's boek 'The Emergence of Form' gepubliceerd, een uniek overzicht van haar baanbrekende werk.
Tot eind augustus was de gelijknamige tentoonstelling te zien in het Rijksmuseum Twenthe, Enschede.
Voor een interview met Maria Blaisse bij Kunststof TV klik hier: www.ntr.nl/player?id=NPS_1239324 (Het interview begint bij 13.18 min)


Locatie: Buijze PersTheater Boekerslootlaan 49 Noordwijk
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: € 15,00
Kaartverkoop: Boekhandel van der Meer Vuurtorenplein 10 Noordwijk
&
deze website***

Vrijdag 29 & zaterdag 30 augustus
Kinderkunstworkshop 'Spaanse Inslag'
o.l.v.
Daniël Tavenier & Bas Verhagen


In en rond het atelier van Daniël Tavenier maken kinderen tussen 8 en 12 jaar tijdens een speciale workshop kleine kunstwerkjes met een 'Spaanse inslag'.

Die worden verwerkt in het door Tavenier en Bas Verhagen ontworpen en gebouwde 'Spaanse' decor voor het jubileumconcert dat zondag 31 augustus in De Baak wordt gegeven.
Beeldend kunstenaar Daniël Tavenier was, met Herma van Piekeren, één van de oprichters van KunstKlank en heeft sinds 1999 aan een groot aantal projecten meegewerkt.
Bas Verhagen werkte als decorbouwer- en ontwerper verschillende keren mee aan de KunstKlankprojecten. Hij was, met Marja Vink, o.a. verantwoordelijk voor ontwerp en bouw van de authentieke bomschuit die een prominente rol speelde in de voorstelling 'Vloed'.

www.danieltavenier.com       www.houtekiettimmeratelier.nl

Locatie: Atelier Daniël Tavenier Bronckhorststraat 41 Noordwijk
Vrijdag 29 augustus 10-12 uur & 13.30 - 15.30 uur
Zaterdag 30 augustus 10-12 uur

Toegang: € 7,50
Kaartverkoop: voor de kinderworkshops uitsluitend via Libris Boekhandel van der Meer. Beperkt aantal kaarten beschikbaar.


***

Zondag 31 augustus
KunstKlank Jubileumconcert

'in zomerse en Spaanse sferen'
m.m.v.
Marjolein Niels     Inge Jongerman
Magrita Rondeel     Jonathan WalesonHet jubileumweekend wordt afgesloten met een concert in Spaanse en zomerse sferen.
Met de bekende mezzo-sopraan Marjolein Niels keert één van de solisten van het eerste uur speciaal terug naar Noordwijk.
Bij het eerste locatieproject van KunstKlank, Dido en Aenaes in 2001, zong zij de rol van Dido. Inmiddels heeft zij in Nederland en heel Europa haar naam gevestigd. In 2010 en 2012 was zij te horen in de veel geprezen 'Der Ring des Nibelungen' van de Nationale Reisopera en meer recent in 'La Traviata' door Opera Zuid en in de concertreeks 'Er reed een trein naar Sobibor'.

Inge Jongerman is sinds de oprichting van KunstKlank bij het merendeel van de projecten betrokken geweest. Als concertmeester en violiste, bij de organisatie van musici en als adviseur bij de muzikale invulling.
Zij speelt regelmatig bij gerenommeerde orkesten en ensembles in binnen- en buitenland. In Nederland o.a. bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Kamerorkest.
Voor het jubileumconcert heeft zij onder andere werken De Falla en 'Summertime' van Gershwin uitgekozen. Daarnaast staat er een aantal verrasingen op het programma.
Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde trio bestaat uit: Inge Jongerman (viool), Margrita Rondeel (cello) en Jonathan Waleson (piano).

www.marjoleinniels.com

Magrita Rondeel behaalde haar diploma Uitvoerend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en studeerde vervolgens Kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij volgde Meestercursussen bij o.a. Milos Sadlo, Erling Blondal Bengtsson, Dmitri Ferschtman en Johannes Goritzki en speelde bij het Noord- Nederlands Orkest en het Nederlands Balletorkest Orkest, na de fusie met met het Noordhollands Philharmonisch Orkest voortgezet als Holland Symfonia. Daarnaast houdt zij zich intensief bezig met kamermuziek, o.a. bij het Wings Ensemble, Trio Lataster en Via Collis.

Als freelancer werkt zij bij o.a. Het Metropole Orkest, NASKA, deFilharmonie te Antwerpen en Symfonia Rotterdam.

Locatie: De Baak Seaside Koningin Astridboulevard 23
Aanvang: 15.30 uur
Toegang: € 15,00
Kaartverkoop: Boekhandel van der Meer Vuurtorenplein 10 Noordwijk
&
deze website


***

15 jaar KunstKlank

Sinds KunstKlank in 1999 debuteerde met de uitvoering van het Requiem van Fauré is in de afgelopen vijftien jaar een schat aan culturele producties gerealiseerd.

Onder de bezielende leiding van Herma van Piekeren werden grote klassieke concerten afgewisseld met, in nauwe samenwerking met regisseur Martine Zeeman, muziektheaterproducties op verrassende locaties. Sinds 2006 zijn daarnaast diverse, zowel op zichzelf staande als in serie, kleinere en intieme voorstellingen en festivals geproduceerd.
Muziektheaterproducties van 'Onderstroom' en 'Carmen' tot 'Vloed' en 'Avondland' trokken duizenden bezoekers naar unieke theaterplekken op het strand, in sloophotels en in de duinen en de, met beeldende kunst omlijste en vaak van het geijkte pad afwijkende, herdenkingsconcerten zijn inmiddels een begrip voor veel muziek- en kunstliefhebbers geworden.
Met tweejaarlijkse culturele festivals als Verborgen Klanken en het Nachtlichtfestival, vol kunst, poëzie, muziek, theater en lokale geschiedenis en cultuur, heeft KuntKlank haar aanbod voorlopig gecompleteerd.
Voorlopig, want er zijn al weer veel verrassende en spraakmakende projecten in voorbereiding.

Uitgangspunt bij de realisering van de projecten was en blijft steeds het zoeken naar combinaties van verschillende kunstdisciplines waarin professionals en amateurs, jong en oud, elkaar ontmoeten en versterken.
Deze kruisbestuiving heeft sinds 1999 geleid tot spraakmakende, druk bezochte en zeer gewaardeerde producties van hoge kwaliteit.
Producties die mede tot stand zijn gekomen dankzij de hulp en ondersteuning van een groot aantal betrokken medewerkers en vrijwilligers en van bedrijven en instanties uit Noordwijk, de regio en het hele land die het mogelijk maken de plannen en dromen te verwezenlijken.