KunstKlank de Podcast is een unieke kans om meer te weten te komen over de wereld van theater, kunst en cultuur en om je te laten verrassen door de verhalen van de makers. Nieuwsgierig? Volg dan KunstKlank de Podcast en blijf op de hoogte!

Angelique van Haeften gaat elke twee weken in gesprek met een van de makers achter de muzikale en theatrale kunstproducties van Kunstklank in Noordwijk.

Dus wil je een kijkje achter de schermen en wil je meer leren over locatietheater en de verhalen van de makers? Luister dan naar deze tweewekelijkse podcast. Je kunt je via Spotify abonneren op deze podcastserie.


Angelique van Haeften

Tijdens deze podcasts hoor je geregeld muziek uit ‘Kol Nidrei’ van Max Bruch (1880). Dit werd in 2009 gespeeld tijdens de KunstKlank-productie STILSTAAN, HERDENKEN, BELEVEN.

Beluister alle afleveringen

AFLEVERING 1: HERMA VAN PIEKEREN

Wat is de charme van locatie-theater? Kan iedereen leren zingen? Is er genoeg waardering voor de podiumkunsten? Hoe voer je de casting uit? Heb je wel eens heel hard je neus gestoten?

Het zijn zomaar wat vragen die Angelique van Haeften stelt aan Herma van Piekeren, oprichter van Stichting KunstKlank Noordwijk. Een van de antwoorden: Elke theatervoorstelling begint met een idee. ‘Alles is bedacht’. Maar hoe en door wie? Dat geldt ook voor de voorstelling van de zomer van 2023: VAAR WEL, de reis begint

AFLEVERING 2: JUDITH DE HAAS

‘Vooral blijven spelen!’ Dat is het advies van beeldend kunstenaar Judith de Haas, de gast in deze tweede aflevering van KunstKlank de Podcast.

Judith is kunst-coördinator bij KunstKlank Noordwijk. Ze vertelt over haar werkzaamheden als coördinator en wat er komt kijken bij het organiseren en begeleiden van kunstprojecten. Zo ook bij de productie in de zomer van 2023: VAAR WEL, de reis begint.

Ze deelt ook haar visie op het maken van kunst en de noodzaak om te spelen en te onderzoeken.

AFLEVERING 3: STIJN VAN DER LOO

Stijn van der Loo – schrijver, componist en filmmaker vertelt over zijn veelzijdige oeuvre, zijn creatieve proces en zijn drijfveren als kunstenaar en over de samenwerking aan het stuk VAAR WEL, de reis begint van KunstKlank Noordwijk.

We sluiten de podcast af met het stuk ‘Ken je mij?’ Claire Porter en Stijn van der Loo zingen de lange versie. Intiem en ontroerend. Het is een gedicht van Oosterhuis uit 1973, dat in 2005 op muziek is gezet door Stijn van der Loo. Het lied werd bekend  door de vertolkingen van Trijntje Oosterhuis, de dochter van Huub Oosterhuis. Zij noemde het lied een geschenk van haar vader, die helaas in 2023 is overleden.

AFLEVERING 4: BOB ZIMMERMAN

Componist Bob Zimmerman schrijft de muziek voor de theatervoorstelling VAAR WEL, de reis begint die vanaf dinsdag 29 augustus 8 opeenvolgende dagen te zien is in Noordwijk. Hij is een veelzijdige componist en arrangeur. Van zijn hand is de filmmuziek van De Avonden, Tirza en Süskind. En hij schreef voor het Koninklijk Huis het arrangement van Adiòs Nonino van Astor Piazolla voor het huwelijk van (toen Prins) Willem Alexander en Máxima Zorreguieta.

Hij is een van de vaste arrangeurs van het Metropole Orkest en heeft vele opera’ s geschreven. Hij is bijna 75 jaar, maar heeft een tomeloze energie en is ook vriendelijk en grappig. Zonder overdrijven: een icoon in de Nederlandse muziekwereld!

Foto: Monica Stuurop

AFLEVERING 5: MARJAN HOMMES

Wáár begin je als choreograaf in een nieuwe voorstelling en hoe bedenk je dans op een unieke locatie? Dit zijn een paar van de vragen die Angelique van Haeften aan Marjan Hommes stelt in de 5e aflevering van KunstKlank de Podcast.

Marjan is de choreograaf van VAAR WEL, de reis begint de nieuwe theaterproductie van KunstKlank Noordwijk die deze zomer 8 dagen achtereen te zien is op het strand. Marjan is ook artistiek leider bij Vuur en Vlam Produkties dat zich met dansvoorstellingen vooral richt op sociaal-maatschappelijke thema’s.

In deze podcast vertelt ze over haar liefde voor dans en koken, over haar foodtruck ‘Mary’, haar werkzaamheden voor De Efteling en natuurlijk haar samenwerking met KunstKlank.

AFLEVERING 6: JAN BOERSTOEL

Luister naar de zesde aflevering van KunstKlank de Podcast, waarin we een bijzondere gast hebben: Jan Boerstoel, de dichter en schrijver van de liedteksten voor de voorstelling VAAR WEL van KunstKlank Noordwijk.

Jan Boerstoel is een van de meest veelzijdige en productieve tekstschrijvers van Nederland. Hij levert al meer dan 50 jaar teksten aan voor onder meer cabaret, televisieprogramma’s en columns. Hij werkte samen met grote namen als Karin Bloemen, Jenny Arean, Martine Bijl en Adèle Bloemendaal. Hij won diverse prijzen, waaronder twee keer de Annie M. G. Schmidt-prijs en de Louis Davidsprijs.

In deze aflevering vertelt hij over meer dan 50 jaar schrijven, zijn schrijfproces, zijn liefde voor taal en zijn betrokkenheid bij de theatervoorstelling VAAR WEL. Bovendien draagt hij in de podcast twee van zijn eerdere werken voor. Een boeiend gesprek met een meester in het vak. Zoals hij zichzelf noemt: een betrokken, ambachtelijk schrijver.

Foto: Dingena Mol

Foto: Monica Stuurop

AFLEVERING 7: DELANO WILLEMSEN

Delano Willemsen stond al vanaf zijn 10e jaar op het grote podium. Hij heeft onder meer gespeeld in Ciske de Rat, Mary Poppins, Droomvlucht de Musical en Mamma Mia! Tot maar een paar maanden geleden speelde hij in de musical Starlight Express in Duitsland.

Delano Willemsen is vanaf 29 augustus tot en met 7 september 2023 te zien in VAAR WEL, de sprookjesachtige beeldende muziekvoorstelling, een theaterconcert van KunstKlank in de open lucht in Noordwijk aan Zee. Daarin vertellen 9 acteurs, 11 muzikanten en een theaterprojectkoor samen het verhaal van Jamila, een verhaal van vluchten, bevrijden, worstelen en verlangen.

AFLEVERING 8: INGE JONGERMAN

In deze aflevering spreekt Inge Jongerman over haar werk als violist, concertmeester, journalist, schrijver, producent, projectleider èn artistiek adviseur. Ze is vanaf het eerste uur betrokken bij de producties van KunstKlank en werkt natuurlijk ook mee aan de muziektheatervoorstelling VAAR WEL die van 29 augustus t/m 7 september 2023 speelt in Het Piet Florisdal in Noordwijk. Ze heeft meerdere boeken geschreven over de geschiedenis en de actualiteit van de klassieke muziek, zoals ‘De kracht van bevlogen samenspel’, over het 75-jarige Radio Filharmonisch Orkest. Inge Jongerman vertelt over haar liefde voor muziek, haar ervaringen als violist en schrijver èn over haar jeugdherinneringen in Wapenveld.

Foto: Jaap de Vries

Foto: Milan van Weelden

AFLEVERING 9: MARLEEN VAN DER LOO

In deze aflevering van KunstKlank de Podcast is Angelique van Haeften in gesprek met musical zangeres en actrice Marleen van der Loo.

Marleen van der Loo speelde niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten in ontelbare musicals en schrijft en regisseert eigen producties.

Marleen vertolkte vanaf 29 augustus tot en met 7 september 2023 de rol van de verteller in VAAR WEL, de sprookjesachtige beeldende muziekvoorstelling, een theaterconcert van KunstKlank in de open lucht in Noordwijk aan Zee. Daarin vertellen 9 acteurs, 11 muzikanten en een theaterprojectkoor samen het verhaal van Jamila, een verhaal van vluchten, bevrijden, worstelen en verlangen.

AFLEVERING 10: ERIC WENT

Eric Went, journalist, bladenmaker en scriptschrijver is de gast in deze10e aflevering van KunstKlank de Podcast. Hij vertelt over zijn schrijfproces, zijn liefde voor taal en zijn drijfveren als scriptschrijver.

Een paar van zijn uitspraken: ‘Zeg alleen in woorden wat je absoluut niet op een andere manier kunt vertellen’ en ‘Verbeelding levert altijd mooie dingen op!’

Foto: Pim Rusch

Foto: Philipp Dietrich

AFLEVERING 11: NIENKE LATTEN

De 11e gast in KunstKlank de Podcast is niemand minder dan Nienke Latten, getalenteerd musical zangeres èn singer-songwriter. Zij vertelt over haar ervaringen in de musicalwereld en het creatieve proces dat bij het vak hoort.

Vanaf haar 12e tot haar 16e sloot ze zich bij verschillende musical groepen aan. Ze nam dans- en zanglessen en ze werd lid van de ‘Kleynkoor Academy’ in Noordwijk. Ze had een droom en een toekomst in haar hoofd, waar ze alles voor wilde doen en laten.
Als 17 jarig meisje werd ze aangenomen op Fontys Hogeschool voor de kunsten. Vol passie en doorzettingsvermogen studeerde zij af aan het Muziektheater. In het eerste jaar na haar eindexamen kreeg ze de hoofdrol, prinses Tessa in ‘De gelaarsde kat’. Een productie die toerde door Nederland en België. Ze heeft ook de rol ‘Maria’ gezongen in de concert versie van West side Story in 2017 en 2018. En van 2018 tot 2021 speelde Nienke de rol van Princess JASMIN in Disney’s ALADDIN in Hamburg en Stuttgart.

In 2021/2022 verhuisde ze terug naar Nederland om de hoofdrol in de Nieuwe musical ONE te spelen; Princes MIRA. Op dit moment vertolkt Nienke de rol van ICH in de productie REBECCA in Wenen.

AFLEVERING 12: PETER VELTHUIJZEN

In deze aflevering van KunstKlank de Podcast vertelt geluidsontwerper en geluidstechnicus Peter Velthuizen over de kracht van geluid en hoe dat onze emoties kan beïnvloeden. Wat is de relatie tussen geluid en emotie? Hij legt uit wat het verschil is.

Peter deelt zijn ervaringen en inzichten over het werk van een geluidsontwerper in bijvoorbeeld locatietheater.  Hij is sinds jaren ook verbonden aan de muzikale voorstellingen van KunstKlank Noordwijk. In deze aflevering vertelt hij over zijn carrière, zijn passie voor geluid en zijn ervaringen met locatietheater.

AFLEVERING 13: CHANTAL VAN DER KLUGT

Chantal van der Klugt is een veelzijdige theatermaker, zangeres en docent. Ze is de oprichter van de theaterschool On Stage in Noordwijk, waar ze musicalles geeft aan kinderen en jongeren. Ze is ook muziekdocent op de Noordwijkse School en dirigent en assistent artistiek leider van KleijnKoor Academy.

Chantal was tien toen zij de rol ‘Annie’ speelde in de gelijknamige musical. Vanaf toen wist zij dat theater een onderdeel van haar leven zou blijven.

KunstKlank de Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door: