April is de maand van het herdenken, terugdenkend aan de Tweede Wereldoorlog, en in dit speciale jaar ter voorbereiding op 75 jaar vrijheid.

Binnen de Poorten 2005
Er is slechts een kleine groep mensen die de persoonlijke belevenissen van de Tweede Wereldoorlog zo kan navertellen als Jules Schelvis. 

Jules Schelvis overleefde vernietigingskamp Sobibor na deportatie uit Westerbork. Ik ontmoette hem in 2000 in Westerbork waar we met Kinderkoor Konstantijn het lied van de hoop mochten zingen in de voorstelling over Jules Schelvis verteld door Eric Borrias met liederen door een klein vocaal en instrumentaal ensemble. Met o.a. pianist Kees Swenne die ook in Noordwijk bleek te wonen.
Een ontmoeting met mensen die de jaren erna veel hebben samengewerkt en een belangrijke rol hebben gespeeld binnen KunstKlank projecten zoals, Binnen de Poorten, Tommy, Theresienstadt, Zeeverhalen van Binnenuit, maar ook Moby Dick en Verborgen Klanken.

In 2005 speelden we Binnen de Poorten in Noordwijk.
We nodigden Jules Schelvis thuis uit en Eric speelde een persoonlijke voorstelling voor het bestuur. We studeerden het prachtige lied “Shpil zhe mir a lidele in Yidish” met het kinderkoor in (nu Kinder Kleynkoor) en namen het zelfs op voor een cd.
We reden met Noordwijkers in een bus naar Westerbork. We gaven lessen aan scholen over dit onderwerp. We voerden Binnen de Poorten uit met Eric Borrias en ons KunstKlank orkest o.l.v. Thirza van Driel en zongen met en voor jong én oud.

Uniek aan dit verhaal en deze samenwerkingen is dat onze band met Jules Schelvis nog een vervolg kreeg toen het KunstKlank koor een jaar na zijn overlijden (2016) het Requiem van Mozart mochten zingen in Amsterdam in 2017 met het Nationaal Kamerorkest o.l.v. Jan Vermaning.
Ons orkest had de laatste jaren het verhaal met vertelling van Jules zelf uitgevoerd: “Er reed een trein naar Sobibor” met Marjolein Niels.

Geniet en duik met ons terug in de historie.

Liefs, Herma