Skip to content

In deze meimaand staan we stil met mooie muziek bij de wereld waarin wij leven. We herdenken niet alleen de Tweede Wereldoorlog maar juist ook de slachtoffers van vandaag, voor alle generaties een persoonlijke ervaring. 

Ik sluit de herdenkingsmaand mei af met het project: De Dag Dat Tommy Drie Werd uit 2011

Dit verhaal kreeg ik ooit van Gerard van der Leeuw, mijn muziekgeschiedenis docent en vriend op het conservatorium, nadat we Brundibár hadden uitgevoerd.

Cultuur is onlosmakelijk verbonden met leven, overleven en van groot belang voor de samenleving, ook nú in 2020!!!
Ik hoop dat bestuurders zich ervan bewust zijn en zich er anders van bewust worden hoe onlosmakelijk cultuur geworteld is in onze maatschappij. Hoeveel impact het zou hebben als dit wegvalt of afvlakt aan kwaliteit en diepgang. Fantaseren, kunst en muziek krijgen nog meer betekenis, daar waar er behoefte aan licht in duisternis is, een verlichting van het leven om het draaglijk te maken.

Tommy; een verhaal dat verteld móet worden. Over de enorme liefde en fantasie van een vader en een moeder die hun kind op positieve manier door de loodzware tijd in het getto loodsen. Muziek, fantasie en tekeningen helpen het jongetje een feestelijk gekleurde derde verjaardag te vieren, ondanks de oneindige grauwheid van het bestaan in Theresiestadt. Ik kan me herinneren dat we bij de voorbereidingen keken naar de film La Vita è Bella.

Bij De Dag Dat Tommy Drie Werd ontstond de kunstfiguur Tommy van Judith de Haas. Tot op de dag van vandaag een ontroerend mannetje in zijn schaduwwerking. En weer het prachtige decorontwerp van Dorien van den Berg, altijd op de achtergrond, maar onmisbaar in details van een voorstelling. Wij mochten dit mooie verhaal delen met het publiek en zelfs Jules Schelvis was er nog bij.

Wederom een bijzondere herinnering en voor mezelf een trigger om weer te gaan spelen en zingen in een productie. Meer foto’s in het KunstKlank Locatie ThuisTheater fotoalbum op Facebook.

Regie: Martine Zeeman 
Spel:
Eric Borrias
Spel en Zang: 
Herma van Piekeren

Liefs, Herma

Back To Top
Zoeken