Skip to content

Na de voorbode van de zomer met deze heerlijke zomerse dagen een terugblik op:
Onderstroom…. de verzonken geschiedenis van de Brittenburg. Script Eric Went, muziek Nicolaas Duin.

De afgelopen dagen ben ik letterlijk ondergedompeld in de vele foto’s, de eerste digitale beelden en we konden niet stoppen met foto’s maken. Allemaal herinneringen aan ons eerste grote strandproject. Als ik eraan terugdenk, kan ik me haast niet voorstellen dat we het dúrfden tegen alle meningen van iedereen in dat een theater op het strand niet haalbaar was.

Voor iedereen een onmogelijk taak om een theater te maken op het strand. Hans Berkhout deed het! Zijn ontwerp al uitgerekend en getekend door Bart Akkerhuis en Thijs de Ruiter, later Studio Akkerhuis.
Tot op het bot vermoeid en voor het eerst wisten we wat de uitdrukking betekent: de zee geeft en de zee neemt.
De Hemel en de Hel, maar op alle vlakken ook onvergetelijk! Na dit project wisten we werkelijk wat theater op locatie was, met name aan zee.

Een samenwerking, een gekte, een vriendschap met Martine Zeeman die nog jaren voort zou duren en in die samenwerking waanzinnige projecten opleverde. En gekke idiote en vooruitstrevende kostuums en vormgeving van Carolijn Fijen en Dorien van den Berg. Marieke van der Lippe met haar prachtige beelden die meekleurden met de zonsondergang.

Een zeeorkest op de koudste plek van het theater in weer en wind met Inge Jongerman en Nicolaas Duin die de composities schreef. Bas Egberts en Thirza van Driel, Ascon van der Westen, Gregor Schaefer, Esther Viola Kurtz en Karin Wilschut.

Een aanzet voor veel jongeren tussen 16 en 20 jaar die we nu als professionals tegenkomen in de theaters in Nederland en weer zien shinen zodra het weer mag. De Hofpleiners van toen Noortje Herlaar, Hanneke Last, Justus van Dillen. Maar ook Noordwijkse talenten, nu collegae Olga Passchier, Chantal van der Klugt en Kleijnkoorleden Tia de Mooij, Tessa van Schie, Eva Hageman en Anne Honders in samenwerking met professionals Paul van Gorcum, Merlijn de Vriesen, Alice van Gorp. Vanuit deze projecten, levenservaring en passie de keuze makend voor het kunstenaarsvak of een gerelateerd vak.

Een vriendengroep van mannen die nog steeds bij ons vrijwilliger is en elke week samen de kroeg in gaat: De Heeren van Noordwijk met Dennis Schneider, Berend Bosch, Richard van Triest, Han Dijkers, Peter Honders, Sjaak van de Noort, Janet Verkerk, Niek Molkenboer klussend, aangevoerd door Beppie Honders en daarna spelend in de voorstelling. Een eerste schminkteam met oa. Erna van Wetten. Ook toen al KunstKlank bestuur dealend met een overvloed aan ideeën, Koene Vegter als voorzitter had er een hele klus aan: een voorstelling, een lezing, een tentoonstelling overdag opbouwen en weer afbreken, een kindervoorstelling, een camping en feesten tot diep in de nacht na de voorstelling aan zee. Ondenkbaar en het voelt als een ander leven als je nu denkt aan alle regels die aan locatie projecten verbonden zijn. En aan de kassa in 2003 ook al Martha Baalbergen en Anita de Roos.

Tot slot zal ik nooit meer vergeten dat het hele theater met man en macht op één zondag werd afgebroken en het strand er weer maagdelijk bij lag alsof er niets gebeurd was.

Mensen niet genoemd? Natuurlijk…ik ben niet perfect. Spreek nog eens na over deze bijzondere eerste muziektheatervoorstelling op locatie. Of kijk nog eens op onze archiefpagina.

of voor meer foto’s in ons fotoalbum Verborgen Klanken 2020.

Liefs, Herma

Back To Top
Zoeken