
In deze meiweek staan we elke dag stil met mooie muziek bij de wereld waarin wij leven. We herdenken niet alleen de Tweede Wereldoorlog maar juist ook de slachtoffers van vandaag, voor alle generaties een persoonlijke ervaring.
TOEN WERD HET DONKER… KIND IN OORLOGSTIJD
Noordwijkers over de bezetting
We gaven op 3 en 4 mei 2016 een concert voor en over jong en oud ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. De Noordwijkse oorlogsgeschiedenis stond centraal in een muzikaal, beeldend en verhalend herdenkingsprogramma. Een programma met koor, Nationaal Symfonisch Kamerorkest en jonge solisten Lotte Pierik, Eefje Paddenburg en Nienke Latten. Doortje van Ginneken en Jaap de Vries illustreerden met een ingenieuze schildering het lied Oorlogswinter van Willem Wilmink. De schildering ontwikkelt zich als een verhaal live tijdens het lied, hier gezongen door Lotte Pierik.
Ook stelden we een boek samen: Toen werd het donker, kind in Oorlogstijd.
Frans van Duijn maakte het vanuit vijftien persoonlijke verhalen van oudere Noordwijkers die als kind de Tweede Wereldoorlog en nazi-bezetting meemaakten. Kinderen, die nu ongeveer net zo oud zijn als die ouderen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren, konden alle vragen stellen over hoe het was om tijdens de oorlog kind te zijn. Dat leverde vragen op als ‘Wat was het vieste wat u heeft gegeten?’, ‘Heeft u Anne Frank weleens ontmoet?’ en ‘Wanneer was uw eerste bom?’. Al die vragen riepen een schat aan herinneringen en verhalen op die op indringende wijze zijn vastgelegd door auteur en historicus Frans van Duijn. Verhalen die ervan getuigen dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wie ze leest zal zich dat wellicht realiseren, anders over discriminatie gaan denken en met een andere blik kijken naar hen die voor vervolging en oorlogsgeweld op de vlucht zijn.
Liefs, Herma