Skip to content

In deze meiweek staan we elke dag stil met mooie muziek bij de wereld waarin wij leven. We herdenken niet alleen de Tweede Wereldoorlog maar juist ook de slachtoffers van vandaag, voor alle generaties een persoonlijke ervaring. 

Dona Nobis Pacem (geef ons vrede)
De schoonheid van de aarde
De magie van de nacht
De stilte voor de storm
De roep om vrede

Bij Dona Nobis Pacem verfilmd door Dorothee Meddens vertalen de oude beelden, die wij als oorlogsbeelden kennen, wat in de muziek wordt gehoord. 
De filmbeelden vormen een drieluik waarin we oude beelden uit de jaren’30 zien van onbezorgde mensen op het strand, overgaand via WO-II naar de familieleden van 2006 op dezelfde wijze gesitueerd. Tijdens de oorlog was het strand verboden gebied, bezaaid met landmijnen en versperringen, afgezet door de North Atlantic Wall, prikkeldraad en bunkers. 

Als maker van een productie komt het maar zelden voor dat ik al ontroering voel tijdens de voorbereiding van de uitvoering. Dit project is er één van. Al vele zaterdagen waren Dorothee Meddens en koorleden die zich hadden opgegeven aan het filmen op het strand. Scènes enscenerend uit oude foto’s, overkoepelende generaties, gezinnen. Overeenkomsten, verschillen. Met veel liefde en respect voor het verleden kwamen unieke familiegeschiedenissen boven water.

Het koor repeteerde en repeteerde, want eenvoudig was dit werk niet. Jaco van Leeuwen op de piano, een onmisbare kracht, en geniaal hoe hij elke repetitie week een bevlogen orkestpartituur op piano wist te vertolken. De repetitie waar we voor het eerst de beelden zagen was in Warmond in de kapel van Mariënhaven. Totaal overdonderd was ik door het zien van zoveel liefde en generaties waarin familie eigenschappen door generaties heen zichtbaar werden.

Daarna naar de Oude Jeroenskerk waar dit op 3 en 4 mei als drieluik werd gepresenteerd. Richard van Triest had met de Heeren de verantwoordelijkheid om zonder gaten in de pilaren een scherm over de hele breedte te bedenken. Hoe muziek en beelden in een hele spannende live uitvoering daarna bij elkaar kwamen. Op de seconde nauwkeurig en zowel kunstenaar als musicus moesten nauw samenwerken om beeld en geluid samen te laten vloeien. Als dan écht alles samenvalt, ontstaat dat ene ultieme moment en wordt het verhaal dat verteld moet worden helder. 

De film, gemaakt op de tekst van het Dona Nobis Pacem is speciaal voor Noordwijk en haar geschiedenis samengesteld en wordt in de loop der jaren alleen maar waardevoller.

Dorothée Meddens (filmbeelden) i.s.m. het Museum Oud Noordwijk. Muziek Vaughn Williams.

Solisten:
Chantal van der Klugt – Sopraan 
Willem de Vries – Bariton
Jaco van Leeuwen – piano 

Koorsolisten:
Olga Passchier

Jennifer Ravestein 

KunstKlank Koor en Orkest: Herma van Piekeren
Concertmeester: Inge Jongerman

Liefs, Herma

 

Back To Top
Zoeken