Skip to content

In deze meiweek staan we elke dag stil met mooie muziek bij de wereld waarin wij leven. We herdenken niet alleen de Tweede Wereldoorlog maar juist ook de slachtoffers van vandaag, voor alle generaties een persoonlijke ervaring.

2014

Een nieuw idee en opdracht: vanuit de stilte composities programmeren, waarbij de kerk als decor dient in een nieuwe hoedanigheid. Kleynkoor had al eens met de kussens van Terapy gewerkt en we ontdekten dat je een hele andere beleving van muziek kreeg door een andere luisterende houding aan te nemen. De Oude Jeroenskerk werd helemaal leeg gehaald en toen alle stoelen weg waren installeerde Ira van der Valk haar tentoonstelling. Ik vergeet nooit meer het publiek dat binnenkwam en de kerkinrichting zag. Onwennig of je nu met 2 of 3 personen op een kussen kon zitten, of je mocht liggen of niet.

Een mooie samenwerking met vrijwilligers die maandenlang vlindertjes knipten en met fluoriserende verf beschilderden terwijl het koor repeteerde. Ik vergeet nooit meer Ira’s woorden; een klein of een groot gebaar dat wilde zeggen een kleine of grootse kunstuiting. Alles kreeg steeds meer sfeer hoe donkerder het werd en Wijnand van der Horst creëerde een extra emotie door zijn lichtontwerp. Kunstenaars kwamen uit het hele land om te kijken. En dit programma in nieuwe opstelling trok ook jongeren aan.

Het muzikale programma met Amaryllis Dieltiens vanaf de kansel en tussen de vlinders voor het orgel, muziek van Duparc en Fauré. Jan Gerritsen improviserend door de ruimte op saxofoon, steeds spannend waar hij opdook, omdat het steeds donkerder werd. Nienke Latten, die een deel zong uit Requiem for a Friend. Still, het elektronische klankstuk van Rens Tienstra met het koor dat als beelden door de ruimte bewoog geïnspireerd op de kunstwerken van Gormley.

En weet je: ergens hoog in de kerk vliegt tot op de dag van vandaag nog een vlindertje.

Bijzonder en een project (zie ook deze video gemaakt door Marieke van der Lippe) dat we zo weer op zouden willen pakken om elders uit te voeren. Waar? Wij zijn er klaar voor!

Liefs, Herma

 

 

 

Back To Top
Zoeken