Skip to content

Podium voor de toekomst

Mirjam Mertens
Mirjam Mertens

Mirjam Mertens heeft Muziektheater gestudeerd aan het conservatorium van ArtEZ in Arnhem. Tijdens haar opleiding speelde ze op Oerol in de voorstelling De Iedereen. Na haar afstuderen speelde ze in verschillende muziektheatervoorstellingen, zoals De Boom en de Jongen, Isadora en Atalanta. Ze speelde ook in 2018 een hoofdrol in de film Routes Familières. Deze film won dat jaar op het Filmfestival in Den Bosch verschillende prijzen gewonnen waaronder de beste actrice: Mirjam.

Samen met Eva Fiselier en Maartje Goes vormde Mirjam van 2017 tot 2021 muziektheatercollectief EMMA. Dat stond in 2019 met een eigen voorstelling COCON in de halve finale en de finalistentournee van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In datzelfde jaar stonden ze ook in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival, waar zij de Persoonlijkheidsprijs wonnen.

Sinds 2019 is Mirjam leadzangeres in verschillende coverbands. Naast haar uitvoerende werk geeft Mirjam muziekles in het basis- en voortgezet onderwijs, heeft zij een aantal jaren een koor gedirigeerd en geeft privé-zanglessen in Noordwijk.

Ondanks mijn opleidingen en ervaring als zangeres bleef ik tijdens optredens, repetities en het voorbereiden van audities tegen dingen aanlopen. Bepaalde nummers en noten goed zingen werden toevalstreffers . Totdat ik uitkwam bij de Vocal Core™. Wat een verademing! Niks is meer vaag, eenvoud staat voorop. Hopen en gokken op die bepaalde noot is niet meer nodig.

Ik ben trots dat ik in deze methode mag lesgeven en hoop mijn leerlingen mee te nemen op een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van hun stem, die ik zelf ook heb mogen maken. De Vocal Core maakt zingen leuk, veelzijdig en makkelijk.

Over Kunstklank:

KunstKlank heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling. KunstKlank is een platform waar ik op veel verschillende gebieden ervaring kon opdoen en als performer en theatermaker kon groeien. Van meezingen in een groot koor, tot solo’s zingen of rollen spelen.

Daarnaast maakte ik bij KunstKlank kennis met interdisciplinaire kunstvormen. Het laten samensmelten van verschillende kunstvormen tot een geheel is iets dat mij aanspreekt en KunstKlank is hier bijzonder goed in. Hier is mijn fascinatie voor muziektheater ontstaan.

Een grote herinnering aan KunstKlank is dat het mij telkens weer verrast met het materiaal waarmee gewerkt wordt: van tango tot musical, van opera tot kleinkunst. En dit alles op een bijzondere, vernieuwende manier die toch toegankelijk is. Het materiaal wordt op een nieuwe manier benaderd, er wordt out of the box gedacht, waardoor het mooi tot zijn recht komt, zeker op de locaties waar het wordt gemaakt.

Mijn manier van werken en denken is sterk beïnvloed door mijn ervaring bij KunstKlank. Bij het maken/uitvoeren van een performance ben ik bezig met de gehele ervaring die ik wil geven, in plaats van alleen het vertellen van het verhaal.

Mirjam maakt in mei 2024 ook deel uit van het ensemble zangers in de productie ADEM RUIMTE LICHT.

Mirjam is een van de zangdocenten bij Zangprofs.nl.

Producties
2018 - Isadora
Back To Top
Zoeken