Steef (links) is op verschillende manieren aan het werk binnen het sociaal-artistieke theater-werkveld als educatiemaker, regisseur en acteur na een opleiding als Docent Theater aan de ArtEZ hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hen werkt bij voorkeur met een diverse cast, zowel leeftijd, gender, afkomst als auditieve vermogens. Balans tussen het sociale effect van de voorstelling en de esthetische, artistieke ervaring is voor Steef belangrijk. Net als hoe techniek mee kan spelen in een voorstelling, bijvoorbeeld door het gebruik van live-projecties.
Fonge (rechts) zit momenteel in het laatste jaar van de opleiding Docent Theater aan ArtEZ hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hier richt zij zich op het maken van voorstellingen waarin objecten en beelden een grote rol spelen. Ze heeft jaren ervaring als speler in bewegingstheatervoorstellingen en richt zich nu op het regisseren. Het onderzoeken van verschillende culturen is altijd al een thema voor haar geweest. Zo heeft ze al in verschillende landen gespeeld en zoekt ze altijd naar overeenkomsten en verschillen tussen mensen.
Wij hebben in de zomer van 2018 de kans gekregen om bij KunstKlank een familievoorstelling te maken. Dit was Astèria, een voorstelling over een sterrenkind dat op avontuur wil en zo terecht komt op de aarde. Daar ontmoet ze Fengari, een man die bang is dat de wereld vergaat.
De voorstelling werd gespeeld door een horende acteur (Steef Kersbergen) en een dove acteur (Ali Shafiee) en was volledig in gebarentaal en in gesproken Nederlands. Gebarentaal binnen het theater kan zijn als muziek voor de ogen. Een combinatie van dans, gebarentaal, zang en poëzie komt nog niet veel voor in het theater en is bijzonder. Door een intentie volledig fysiek te tonen wordt het publiek uitgedaagd om écht goed te kijken
Toegankelijkheid en inclusie zijn kernwaarden in ons werk. Kunst en theater zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Wij hebben bij KunstKlank de kans gekregen om te onderzoeken of wij onze voorstelling helemaal toegankelijk konden maken voor doof publiek en om horend publiek een ontmoeting te bieden met hun dove medemens.
We zijn trots om te zeggen dat dit gelukt is. De horende kinderen gingen direct mee-gebaren met de voorstelling, zonder hun fantasie te verliezen. Voor veel van hen was het de eerste keer dat ze een dove acteur zagen en ze leerden over wat het betekent om niet te kunnen horen. Het dove publiek genoot van het feit dat er een voorstelling was in hun moedertaal en er geen aanpassingen nodig waren.
Binnen Theatergezelschap Signum hebben wij dit sociale en artistieke onderzoek voortgezet en hebben we sindsdien meerdere voorstellingen gemaakt.
Steef en Fonge en hun theatergezelschap Signum is te volgen via: