Podium voor de toekomst

Lucas van der Vegt

Lucas van der Vegt (1992) is een theatermaker, acteur en muzikant. Hij is in 2021 afgestudeerd in drama aan het KASK & Conservatorium in Gent. Daarvoor voltooide hij de opleiding klassiek piano aan het Conservatorium in Amsterdam.

Hij speelde in voorstellingen van Theater Artemis, Theater Antigone/Action Zoo Humain (Métisse, regie Tom Dupont, 2020) en BOG. In seizoen 21-22 maakte hij met regisseur Jesse Vandamme en medespelers Joeri Happel en Louise Bergez onder de vleugels van NTGent de voorstelling Solipists.  Met Jesse Vandamme werkte hij al vaker samen, sinds 2021 als lid van collectief Werktoneel, bij de voorstellingen 7 solo’s  en GIANTS, dat in de zomer van 2021 op Theater Aan Zee speelde.

Tijdens het seizoen 22-23 maakt en speelt Van der Vegt met collectief Werktoneel bij NTGent een nieuwe voorstelling; Gruis/Aan de twijfel . Samen met Joeri Happel werkt hij momenteel aan het concept ‘kortvoorstelling’, het theatrale equivalent van de kortfilm of het kortverhaal, waarin zij onlangs de eerste stappen ondernamen in een residentie bij Makershuis Tilburg/De Nieuwe Vorst.

In 2016 heeft Lucas samen met Valentina Tóht de voorstelling ‘Calorama – de Geheime Tuin’ gemaakt en gespeeld voor Kunstklank; een ‘dierbare herinnering zoals zij het omschrijven.

“We mochten een week op het landgoed bivakkeren, terwijl we de voorstelling maakten. Ondanks dat wij geen Noordwijkers waren, werden met open armen ontvangen. We werden  vrijgelaten in het maakproces, mochten zoeken, werden geholpen waar nodig en we mochten als beginnende theatermakers zijn wie we wilden zijn.

Wat ook erg ontroerde, waren de goede zorgen van iedereen. Toen de voorstellingen afgelast werden vanwege harde regen en stroomuitval, werden we lief opgevangen. In plaats van te overnachten in de tent mochten we logeren bij een lieve vrijwilligster. Het uiteindelijke spelen, 4 avonden achter elkaar, was de bevestiging dat theatermaken echt is wat ik altijd hoop te blijven doen.

Producties
2016 - Calorama - De Geheime Tuin