Podium voor de toekomst

Valentina Tóth

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) is pianiste en actrice. Ze studeerde in 2018 met grote onderscheiding af aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel, waar ze acteren studeerde. Ook studeerde ze voor haar bachelor examen klassiek piano met grote onderscheiding af aan het conservatorium van Brussel.

Op haar 18e bracht Challenge Classics haar debuut CD Hungarian Horizon uit, met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály. In 2013 mocht ze voor deze CD een Diapason d’Or in ontvangst nemen. In oktober 2018 bracht zij haar tweede CD uit bij Challenge Classics, met werken van Erno Dohnanyi.

Als pianiste ontving ze in het verleden verschillende prijzen, onder andere op het Nationale Prinses Christina Concours en het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Ze soleerde met het Noord Nederlands Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest.
Ook was zij te zien als de vaste pianist bij het TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), in seizoen 4, 5 en 6.
In 2019 maakte zij enkele gezongen radiocolumns voor NPO Radio4.

Als actrice en theatermaker is ze actief in Vlaanderen en Nederland. Ze speelde en maakte onder andere bij Het Houten Huis, Theater Antigone, Theatre National De Bruxelles, Zuidpark en Jeugdtheater Hofplein.
In 2021 zal zij meespelen in “Eine Nacht in Venedig” bij de Toneelschuur in Haarlem.

Producties