Skip to content

Podium voor de toekomst

Valentina Tóth

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) is pianiste en actrice, zangeres, theatermaker en liedjesschrijver. Ze studeerde in 2018 met grote onderscheiding af aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel, waar ze acteren studeerde. Ook studeerde ze voor haar bachelor examen klassiek piano met grote onderscheiding af aan het conservatorium van Brussel.

Op haar 18e bracht Challenge Classics haar debuut-cd Hungarian Horizon uit, met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály. Een jaar later ontving ze voor deze cd een prijs: Diapason d’Or.
In oktober 2018 bracht zij haar tweede CD uit bij Challenge Classics, met werken van Erno Dohnanyi. Als pianiste ontving ze ook prijzen op onder andere het Nationale Prinses Christina Concours en het Internationaal Muziekconcours Stockholm.

Valentina soleerde met het Noord Nederlands Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest. En ook was zij te zien als de vaste pianist bij het TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), in seizoen 4, 5 en 6. In 2019 maakte zij enkele gezongen radiocolumns voor NPO Radio4.

Als actrice en theatermaker is ze sinds haar afstuderen actief in Nederland en Vlaanderen. Ze speelde en maakte onder meer bij De Toneelschuur, Het Houten Huis, Theater Antigone, De Kopergietery, WOLF WOLF en Groots en Meeslepend.

In 2016 heeft Valentina samen met Lucas van der Vegt de voorstelling Calorama – de Geheime Tuin gemaakt en gespeeld voor Kunstklank; een ‘dierbare herinnering zoals zij het omschrijven.

We mochten een week op het landgoed bivakkeren, terwijl we de voorstelling maakten. Ondanks dat wij geen Noordwijkers waren, werden met open armen ontvangen. We werden  vrijgelaten in het maakproces, mochten zoeken, werden geholpen waar nodig en we mochten als beginnende theatermakers zijn wie we wilden zijn.

Wat ook erg ontroerde, waren de goede zorgen van iedereen. Toen de voorstellingen afgelast werden vanwege harde regen en stroomuitval, werden we lief opgevangen. In plaats van te overnachten in de tent mochten we logeren bij een lieve vrijwilligster. Het uiteindelijke spelen, 4 avonden achter elkaar, was de bevestiging dat theatermaken echt is wat ik altijd hoop te blijven doen.”

In 2022 was Valentina de winnares van het Amsterdams Kleinkunst Festival: ze ontving zowel de juryprijs (AKF Wim Sonneveldprijs) als de publieksprijs.
Het Parool noemde haar ‘een betoverende, ronduit sensationele performer’, De Volkskrant beschreef haar werk als ‘een eigenzinnig mengsel van kleinkunst, klassieke muziek opera en musical’ en de Theaterkrant schreef: ‘Wat een muzikaliteit, wat een podiumkracht, wat een lef!’.

Zij werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét Comedy Talent van 2023.

Beluister Valentine in KunstKlank de Podcast:

Valentina is ook te volgen via:

 

Producties
Back To Top
Zoeken