Skip to content

Recensie Noordhollands Dagblad 17-7-2017

Opera Gestrand Verlangen/ DIDO en AENEAS
Door KunstKlank Noordwijk
Regie/bewerking: Margrith Vrenegoor
Muzikale leiding: Herma van Piekeren
Met: Marjolein Niels, Amaryllis Dieltens en Henk Neven

Betoverend muziektheater
Door Wijnand Zeilstra

Locatietheater staat of valt met de schoonheid van de speelomgeving. En in dat opzicht kan ‘Gestrand Verlangen’, het nieuwe project van het Noordwijkse KunstKlank het niet beter treffen:
Het strand, de zee met flinke golven en de ondergaande zon die deels schuilgaat achter dreigende wolkenpartijen, vormen een ongekend betoverend decor.
Elke avond is dat decor anders en toch ook weer hetzelfde. En elke avond zullen de elementen als bijvoorbeeld de zeewind speler en publiek al dan niet merkbaar parten spelen.

Intensiteit
De drie hoofdrolspelers, de koorleden en niet te vergeten de leden van het orkest lijken tegen dit alles bestand. Zij boeien schijnbaar moeiteloos met hun spel in heldere eenvoud en ontzagwekkende intensiteit van begin tot einde. Terwijl het toch de nodige moeite zal kosten om af en toe de elementen te trotseren en bijvoorbeeld zuiver te blijven spelen.
De muziekkeuze is in zekere zin gewaagd, maar is door de verrassende combinatie buitengewoon geslaagd. De muziek van Henry Purcell bij zijn opera ‘Dido en Aeneas’ blijkt wonderwel te passen bij Gershwins ‘The man I love’, vooral ook dankzij de klassiek geschoolde, licht en ingetogen swingende vertolking door Marjolein Niels.
Maar ook popmuziek past hier probleemloos. Het is mooi om te zien hoe de jongen meiden uit het koor Adele’s ‘Send my love to your new lover’ een beetje pesterig voor het voetlicht brengen.
Dat koor is trouwens een volwaardige tegenspeler en geeft voortdurend tegenkleuring aan de gebeurtenissen op het kleine speelvlak.
Dat vlak wordt slechts met een reepje zand gemarkeerd. Soberheid volstaat hier immers, de weidsheid kan hier zonder decor toevoegingen. En het tekent ook de voorstelling als zodanig, die uitblinkt in soberheid die door de intensiteit van alle spelaspecten op alle niveaus uitbundigheid kan suggereren.
Dat is zeker ook toe te schrijven aan de arena opstelling in de nieuwe mobiele theatertent die een intensieven ervaring met theater in ronde vorm mogelijk maakt.
De grote liefde (al op het eerste gezicht) tussen Dido en Aeneas strandt als gevolg van wereldse verplichtingen. Vandaar de associatief sterke titel: Gestrand Verlangen. Dat KunstKlank Noordwijk daar nog een vrouwelijk rivale aan toevoegt, verhoogt de theatrale spanning.
Het completeert dit geslaagde project.

Back To Top
Zoeken