Skip to content
Valentina Toth

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) is pianiste en actrice. Ze studeerde in 2018 met grote onderscheiding af aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel, waar ze acteren studeerde. Ook studeerde ze voor haar bachelorexamen klassiek piano met grote onderscheiding af aan het conservatorium van Brussel.

Op haar 18e bracht Challenge Classics haar  debuut-CD Hungarian Horizon uit. In 2013 mocht ze voor deze CD een Diapason d’Or in ontvangst nemen. In oktober 2018 bracht zij haar tweede CD uit bij Challenge Classics, met werken van Erno Dohnanyi.

Ze ontving in het verleden verschillende prijzen, onder andere  de 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours en de 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm.
Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009.
Zij soleerde met het Fries Symfonieorkest, het Haydn Jeugd Strijkorkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en Het Nederlands Blazers Ensemble.
Zij is te zien als de vaste pianist bij het Nederlandse TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), vanaf seizoen 4, 5 en 6.

Naast soliste is Valentina ook kamermusicus. Zij is lid van het Volkmann Trio, samen met Coraline Groen (viool) en Jobine Siekman (cello) In 2015, ontving het Volkmann Trio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In datzelfde jaar speelden zij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade een concert in de Nationale Philharmonie van Vilnius, Litouwen.

Als actrice is ze actief in Vlaanderen en Nederland en was ze onder andere te zien bij Het Houten Huis en Theater Antigone. In 2018 was zij een van de makers van de muziektheaterperformance “SoundTrack Vol. 1”, een coproductie van De Noorderlingen en het Jonge Harten Theater Festival in Groningen.
In 2019 zal ze meespelen in Gevleugeld, een coproductie van Het Houten Huis en het Noord Nederlands Orkest. In 2019/2020 zal ze meespelen in Wonderland van Theater Hofplein in Rotterdam en tevens ook co-regisseur zijn.

In 2016 maakte Valentina Tóth samen met Lucas van der Vegt het verhaal “Gevangen in Schoonheid” als onderdeel van de KunstKlank voorstelling “De Geheime Tuin” in de rozentuin van landgoed Calorama.

Back To Top
Zoeken