Skip to content

Hear my Voice is geweldig in kapel Sancta Maria

Adembenemend kunstwerk

Noordwijkerhout ‘Verbaasd staan om het onmogelijke van gisteren, geloven in de droom van morgen en helpen bij de werkelijkheid van vandaag’. Deze slagzin omvat wel het hele gebeuren wat Stichting KunstKlank onder de bezielende leiding van Herma van Piekeren voor elkaar heeft gekregen.
In één lange adem: ruim 100 en- thousiaste zangers in de leeftijd van 9 tot 91 jaar, Projectkoor, Scho- la Gregoriana, Cappella pro Cantibus, een jong vocaal ensemble, twee betoverende danseressen binnen een naar alle kanten be- weeglijke bamboerok, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Jaco van Leeuwen als organist/pianist en vier fantastische solisten maken van deze uitvoering een happening die je lang zal heugen.
Dit alles in de sprookjesachtige kapel op landgoed Sancta Maria. Het was een race tegen de klok om de restauratie van kapel en omgeving op tijd klaar te krijgen. Maar ook dat lukte, met een oeroude Parijse autobus buiten als kantine voor koffie en drank.
In sfeervolle, romantisch gedempte belichting vuurt Van Piekeren koor en orkest aan om het uiterste uit zichzelf te halen. Dat gebeurt spontaan, vol overgave, verbeeldingsdrang en, niet in de laatste plaats, goed gedisciplineerd. Alle wisselende programmaonderdelen lopen geruisloos in elkaar over, ware het niet dat er (helaas) regelmatig een beetje geapplaudisseerd wordt.
Maar juist dat organische changement zorgt voor die magnetiserende sfeer. Van Piekeren heeft namelijk tussen de delen van het Stabat Mater van Karl Jenkins (voormalig jazz- en rockvirtuoos) steeds een totaal ander werk geplaatst. Zoals Gregoriaanse hymnen, een vocalise van Rachmaninov, een lied van Glinka, een fluitimprovisatie van de half Macedonische Aleksandra Popovska, een Portugese fado door Henk Neven.
Het koor heeft, na zo’n zes repetities, een fraaie homogeniteit opgebouwd, grote eensgezindheid, gezamenlijke zielenvreugd. Nu zijn de werken bepaald makkelijk in het gehoor liggend waardoor je de spanning ook kan kwijtraken; maar dat gebeurt geenszins. ‘Omarm het oude’: met het Gregoriaanse Stabant iuxta crucem, dat zuiver opstijgt tot in de hoge spits van de kapel, het prachtige lied ‘Doubt’ van Glinka, dat Henk Neven met zijn glansrijke, bloedwarme stem als vloeibaar goud de kapel inzingt.
De zeer wendbare, klokkend extatische stem van Aleksandra Popovs- ka die, met gevoel voor drama, soepel tussen de halve noten door manipulerend, zorgt voor ‘eye- en earcatching’. Het ‘Paradisi Gloria’, waarin lekker schokkende violen, fluwelen cello, een keur aan perfecte percussie, opzwepende blazers, zangers die je in een roes brengen, je extatisch meenemen in een processie regelrecht het paradijs tegemoet.
Ja, een adembenemende avond in een buitengewoon sfeervolle ambiance. Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen! Geweldig!

Lidy van der Spek

Muziek
‘Hear my Voice’ o.l.v. Herma van Piekeren, door KunstKlank Project- koor, Schola Gregoriana, Cappella Pro Cantibus, Vocaal Ensemble, Henk Neven (bariton), Niels Bouwmeester (tenor), Aleksandra Popovska (alt), Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Sander van Berkel (cello), Jaco van Leeuwen (orgel/piano), Fé Zwanenburg en Lois Aleksander (dans) in bamboe van Maria Blaisse. Gehoord: 9-3, Kapel Sancta Maria, Noordwijk.

Back To Top
Zoeken