Skip to content

“Het ruisen van de zee, de zacht gebogen lijn van een horizon, het geritsel van de wind in de bladeren, de schreeuw van een vogel. Deze geluiden roepen in ons vele en verschillende indrukken op. En plotseling, zonder dat we ons hiervoor ook maar hoeven in te spannen, horen we in zo’n geluid een muzikale klank die al harmonie in zich draagt.”

Dorus Mol, de dorpsomroeper die ons in 2008 meenam door Noordwijk is terug en bezoekt zijn badplaats opnieuw. Het is 2020 en de ‘Zeeverhalen van Binnenuit  zijn nu online beschikbaar!

Precies op tijd voor moederdag hebben we deze online audiotour beschikbaar. Zo is er voor nu, samen met onze moeders, een culturele impuls voor ons wachtende KunstKlank-publiek in deze contactarme tijd. De ‘Zeeverhalen’ bieden een herinnering aan het verleden en zijn een ode aan het erfgoed van Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee. Ze zijn op deze manier een unieke wandeling door de dorpen,  maar ook door geheime paadjes op Zee. Extra leuk is het dat deze online versie ook een wandeling is die vanuit je stoel te beleven is als je binnen zit en aan huis gekluisterd bent.

De historische audiotour door Noordwijk verscheen op initiatief van KunstKlank al in 2008. Een boekje (met CD) met wandelroute langs soms nog onbekende highlights uit de Noordwijkse geschiedenis.  De wandeling samengesteld door Nicolaas Duin, Herma van Piekeren en Martha Baalbergen, in samenwerking met Noordwijkers die vertelden over de historie van ons dorp. De wandeling werd ondersteund door jazz en klassieke muziek, KunstKlank-opnames, zoals muziek geklonken moet hebben in ons dorp .

In deze uitdagende periode waarin samenzijn en ons ‘normale’ leven danig op de proef wordt gesteld, heeft KunstKlank in samenwerking met Cees Geuze (webdesign & vormgeving – cgid.nl) de ‘Zeeverhalen van Binnenuit’ nieuw leven ingeblazen. Ze zijn nu online en je kunt de QR-code hieronder scannen met je camera om direct op de juiste pagina te komen.

Een pareltje om zelf te lopen, maar ook bijzonder aantrekkelijk om te beluisteren als naar buiten gaan nu niet tot de mogelijkheden behoort. Zeker de ‘oudere’ Noordwijkers zullen de vele hoogtepunten uit de route herkennen en kunnen in gedachten de tour meemaken.

De gehele route is ongeveer 10km. lang, maar kan opgesplitst worden in een tour door Noordwijk aan Zee of Noordwijk Binnen. Ook voor kinderen is de route zeer leuk en informatief.

Je hebt alleen een mobiele telefoon met internetverbinding nodig en volg de route via de site (link hier). Handigst is om de routebolletjes onder de kaart een voor een aan te klikken. Direct onder het ‘routebolletjes-menu’ klik je op de audio-balk om het verhaal te beluisteren. Beeld en verhaal bij het punt op de route staan daaronder (zie afbeelding).

Gebruik een koptelefoon of oortjes (maar je kunt de route ook op de luidspreker zetten). De route duurt in totaal ongeveer 2 uur en 45 minuten, maar je kunt op elk punt beginnen of (even) stoppen. 

KunstKlank maakt dromen zichtbaar;  ‘Zeeverhalen van Binnenuit’ is een kadootje van KunstKlank om weer een glimlach op een gezicht te toveren.

Back To Top
Zoeken