Skip to content
Renée Korbee

Renée Korbee

Historisch onderzoek

“Isadora Duncan? Een straat in Noordwijk naar haar vernoemen zou een passend eerbetoon zijn!”

Renée Korbee deed het historisch onderzoek naar Isadora Duncan. En samen met Herma van Piekeren staat zij aan de wieg van deze productie.
“Duncan staat voor mij op dezelfde hoogte als allerlei andere beroemde vrouwen. Zelfs Mata Hari is veel beroemder dan Isadora terwijl haar impact op de dans veel kleiner was. Isadora Duncan deed verder geen concessies aan de heersende moraal, een feministe avant-la-lettre. En dat gecombineerd met haar tragische leven, dát maakt dat je een voorstelling over haar kunt maken. “

Renée, hoe ben jij bij Isadora betrokken, wat is je rol?
“Zo’n twee jaar geleden spraken Herma en ik elkaar weer eens en als vanzelf kwamen we op het onderwerp Isadora Duncan in Noordwijk. We wisten allebei dat de beroemde danseres Isadora Duncan, grondlegster van de moderne dans, ongeveer een half jaar in Noordwijk had gewoond om hier ‘ondergedoken’ als zwangere en ongehuwde vrouw haar 1e kind ter wereld te brengen. Een vrouw met een zeer bewogen leven. We brainstormden over haar en bedachten dat het fantastisch zou zijn om een theaterproductie over haar roerige leven en liefdes te maken. Toen Herma besloot om de zomervoorstelling van Kunstklank over Isadora te maken vroeg ze mij of ik de historische “onderlegger” ’voor het script wilde schrijven. “

Wie was Isadora Duncan?
“Ze was veel groter dan vele andere vrouwelijke kunstenaars. Bijvoorbeeld Mata Hari. Haar impact op de danswereld van toen valt in het niet bij de invloed van Isadora Duncan. “Zij heeft zich met hart en ziel ingezet om de moderne dans op een unieke manier aan een groot publiek te tonen. Zij was de eerste die bestaande klassieke muziek omzette in danspassen; een uniek gegeven. Ze heeft overal ter wereld met veel succes opgetreden en diverse dansscholen opgericht. Bovendien was ze rond 1900 al een feministe avant la lettre; zeer impulsief en deed geen concessies aan de heersende moraal van die tijd. Wist je dat ze talloze relaties had en van drie verschillende minnaars kinderen kreeg? Een groot succes in de dans wat in schril contrast staat met de tragiek in haar persoonlijke leven. Dat maakt een voorstelling over haar leven ook zeer interessant.”

En waar zit jouw passie?
“Die zit in het delen van kennis over de schoonheid van kunst en in dit geval de dans. Mijn werk als kunstadviseur brengt mij op allerlei plekken en gebeurtenissen waar ik erg van geniet. Een voorbeeld: vorig jaar ben ik naar Italië gereisd om onderdeel van een kunstwerk van Christo (de inpakkunstenaar) te zijn. Dat was een fascinerende ervaring. Verder zie ik graag een ballet uitgevoerd op klassieke muziek. Elk jaar graag een paar keer. Muziek om zelf bij uit je dak te gaan op de dansvloer is toch wel voor mij soul en disco. Helaas gebeurt dat veel te weinig, haha!”

En waar we nu staan?
“De productie Isadora wordt mooi hoor, het gaat over een zeer resolute vrouw die zich volledig aan haar passie de dans over gaf. ‘No matter what’ er in haar tragische leven gebeurde. Een goede vriendin van Isadora ‘zag’ het ongeluksteken op haar voorhoofd staan, zo vertelt ze in haar memoires. En wat een ongelukken zijn er gepasseerd in Isadora’s leven! Veerkrachtig heeft ze dat doorstaan en is ze blijven optreden en lesgeven of haar leven ervan afhing. In zekere zin was dat ook zo. Ze is maar 50 geworden.
Renée’s Noordwijkse hart spreekt ook: “Ik ben ervan overtuigd dat KunstKlank hiervan een prachtige muzikale theatrale voorstelling van weet te maken. Dat in deze voorstelling ook een stukje onbekende Noordwijkse geschiedenis wordt meegenomen maakt het voor mij ook heel speciaal. Op nog geen kilometer van het Bamboe Theater was zo’n 100 jaar geleden een Amerikaanse legende uit de danswereld neergestreken. Dat mag iedereen weten! Een straat in Noordwijk naar haar vernoemen, dat zou een passend eerbetoon zijn!”

Back To Top
Zoeken